Fun Zone = Distractie 100 %
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

Invata PHP Lectia 4

In jos

Invata PHP Lectia 4 Empty Invata PHP Lectia 4

Mesaj  IoanaPisy27 Mar Iul 22, 2008 10:45 am

Preluarea datelor dintr-un formular

In acest curs vom invata sa preluam datele dintr-un formular si sa le afisam.



Vom incepe cu cateva elemente de HTML:



1. Pentru a descrie un formular folositi eticheta FORM, care are urmatoarea forma elementara:





Atributul METHOD poate lua una din valorile GET sau POST.



Cand METHOD este GET (implicit), datele introduse in form sunt trimise ca o cerere HTTP GET cu ?form_data adaugat la sfarsitul URL-ului specificat de atributul ACTION . Astfel, datele trimise prin metoda GET pot fi vizualizate de catre utilizator (dezavantaj).Folositea metodei GET permite ca trimiterea form-ului sa fie continuta in URL. Aceasta prezinta avantajul ca poate fi facuta bookmark in browserele actuale, dar, datele nu pot contine caractere non-ASCII precum "é" si "©". De asemenea, cantitatea de date care poate fi procesata prin metoda GET este limitata de lungimea maxima a URL-ului pe care o accepta serverul si browserul. Pentru siguranta, form-urile care ar putea contine caractere non-ASCII sau mai mult de 100 de catactere trebuie sa foloseasca METHOD=POST.Cu valoarea METHOD egala cu POST, datele introduse in form sunt trimise ca o cerere HTTP POST , iar datele sunt continute in interiorul cererii .Majoritatea browserelor actuale nu pot face bookmark la cereri POST , dar, astfel POST nu limiteaza lungimea si tipul de caracter introdus ,precum la GET.



Ca incepator este mai bine sa folositi in mod consecvent metoda POST, deoarece alegerea intre metodele GET si POST este destul de complicata.Ca regula empirica, multi programatori folosesc GET pentru formulare care executa o cautare sau o interogare, respectiv POST pentru formulare care actualizeaza o baza de date sau un fisier.Astfel, datele trimise prin metoda GET pot fi vizualizate de catre utilizator.



Atributul ACTION specifica adresa URL a scriptului PHP care prelucreaza datele adunate prin intermediul formularului. Adresa URL poate fi o adresa completa,care include protocolul, numele gazdei si calea de acces, respectiv o adresa partiala, care specifica o locatie relativa la locatia paginii curente.



Intre eticheta FORM si eticheta sa /FORM corespunzatoare, plasati controalele formularului



Ex 1:











2. Pentru a crea o caseta de tip text folosim un control text :





Atributul NAME atribuie casetei cu text un nume, astfel incat continutul sau sa fie accesibil unui script PHP.Numele pe care il atribuiti unui control trebuie sa fie unic in cadrul formularului si trebuie sa respecte regulile pentru denumirea variabilelor PHP, cu exceptia ca nu trebuie sa inceapa cu simbolul $. HTML nu are o eticheata /INPUT.



3. Daca trimitem scriptului PHP date confidentiale, folosim o caseta text de tip password





4. Pentru a expedia datele unui script PHP aveti nevoie de un buton de expediere :





Atributul VALUE specifica textul care trebuie sa apara pe suprafata butonului de expediere



Ex 2:



Crearea unui formular cu 3 controale: un control de tip text, unul de tip password si un buton





Login :

Parola :







5. Crearea de suprafete cu text

Ca o caseta cu text, o suprafata cu text permite unui utilizator sa introduca text.Cu toate acestea, o suprafata cu text poate permite utilizatorului sa introduca mai multe linii de text, in timp ce o caseta de text permite introducerea unei singure linii de text.